Üdülés a nyíregyházi SM centrumban – Kihívás a hasznosítás

Társadalombiztosítás által támogatott rehabilitációs központként vagy bentlakásos SM otthonként szerepelt a távlati tervekben a nyíregyházi SM centrum. Jelenleg a környékbeli betegek nappali ellátásán túl gyógyüdüléseket kínál a központ, ahol a kialakított helyiségek hasznosítása érdekében immár egyszerű turistaként is bárki megszállhat. A 14 férőhelyes hotelrészleg ugyanis régóta elkészült, ám a fenntartó alapítványnak egyelőre nem nyílt arra lehetősége, hogy olyan állami támogatást kapjon a működtetésre, amely révén annyira csökkenthetők lennének a térítési díjak, hogy a rászoruló SM betegek szélesebb köre számára reális alternatíva legyen a lakóotthon igénybevétele.

– Nem ez volt az eredeti tervünk, ám amíg nem tudunk továbblépni, nem állhatnak tovább üresen az új, szépen berendezett szobák – mondja Nadabánné Benyik Éva, a nyíregyházi központot működtető Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkára arról, hogy szállásközvetítő internetes oldalakon immár bárki bejelentkezhet a Borbányai Rehabilitációs Ház néven hirdetett SM centrumba, ha Nyíregyházán szállást keres.

Az SM betegek számára kigondolt speciális központot 2003 óta fejleszti az alapítvány. Az épület átalakítását és az engedélyek beszerzését követően 2006 óta nyújtanak nappali ellátást az SM-mel élőknek és más rászoruló betegeknek. Az alapellátást a Magyar Államkincstár (MÁK) jelenleg 50 ember számára normatíva alapján fedezi, ezt a betegszervezet évről-évre kiegészíti, hogy rehabilitációs szolgáltatásokat is nyújthasson. Folyamatosan bővítették a gyógyászati eszközparkot, fizikoterápiás kezelésekre, gyógytornára, gyógymasszázsra is van lehetőség. Az SM centrum a pszichológiai rehabilitációt is szolgálja: a támogató közösség, a programok, a társasági rendezvények és a kirándulások sokat adhatnak a lehetőséggel élő SM betegek számára.

A központ a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SM egyesületnek is székhelye. Sok kritika érte már az országos alapítványt amiatt, hogy a reggeltől délutánig nyitva tartó centrum szolgáltatásait csak a környéken élők tudják igénybe venni. Nadabánné Benyik Éva számtalanszor elmondta: a távlati cél kezdetek óta, hogy legyen egy speciális, egy-egy hónapos rehabilitációs kúrákat, illetve akár tartós bentlakást is nyújtani képes SM centrum, amelyet immár bárki igénybe tud venni az országból. Az ehhez szükséges fejlesztések azonban csak egy évtizedre elnyújtottan, a hektikus módon elérhető pályázati források és hullámzó mértékű támogatások függvényében valósulhattak meg.

– Az alapítvány nem tőkés beruházó, hogy egyetlen lépésben végrehajthattuk volna a fejlesztéseket, felvegyük a kiterjesztett működéshez szükséges dolgozókat, s felelősséggel azt mondhassuk egy betegnek: akár évtizedes távlatban is számíthat a központra, mint lakóotthonra. Rengeteg munkával, lépésenként haladtunk, azonban nem mindig arra pályázhattunk, amire a leginkább szükség volt, hanem arra, amire éppen lehetett. Viszont azt fontos megérteni: a nyíregyházi központ fejlesztésére fordított pályázati összegeket nem fordíthattuk volna másra, például nem oszthattuk volna szét a rászoruló SM betegek között. Ha nincs a centrum, akkor a fejlesztési források egy jelentős részét el sem nyerhettük volna – fogalmaz Nadabánné Benyik Éva.

– Mire a centrumot sikerült kibővíteni, a szobákat berendezni, az engedélyeket megszerezni, változtak a finanszírozási körülmények. Kiderült: az állam a bentlakásos otthonhoz összesen 3 és fél gondozói munkahelyet biztosítana. Egy 14 ágyas, éjjel-nappal szakképzett egészségügyi személyzettel szolgáló központhoz ez nem elég. Kiszámoltuk: a megítélt állami normatíván felül betegenként önköltségi áron is havi 120 ezer forint térítési díjra lenne szükség ahhoz, hogy emelt szintű szociális otthonként a teljes ellátást, tehát a napi ötszöri étkezést, a takarítást, a mosást, a rezsit, a személyzetet, a folyamatos gondozást, valamint a rehabilitációt stabilan biztosítani tudjuk. Igény lenne rá, mert már első körben 18 SM beteg jelentkezett szerte az országból, hogy hosszabb távra beköltözne. Egy ekkora összegű térítési díjat csak néhány beteg tudott volna vállalni, viszont a bentlakásos részt csak folyamatos telt házas működtetéssel lehetne fenntartani, így erről egyelőre le kellett tennünk. Senkivel sem tehetjük meg, hogy beköltözik, majd egy év múlva hazaküldjük, hogy csődbe mentünk. Felelősséggel akkor indulhat meg egy ilyen ellátás, ha hosszú évekre előre stabilan látjuk a finanszírozási hátteret – érvel az alapítvány ügyvezetője.

– Azt nem adtuk fel, hogy egyszer mint egészségügyi intézménybe társadalombiztosítási finanszírozással (vagy legalább támogatással) érkezhessenek ide egy-egy hónapos rehabilitációs kezelésre a betegek, ám ez ma nem reális. Változatlan formában működik tehát a nappali ellátás, amíg pedig nem látunk hosszú távon szakmailag és anyagilag is felvállalható hasznosítási lehetőséget a hotel részre, addig marad a szállásszolgáltatás – szögezi le Nadabánné Benyik Éva.

– Borbányai rehabilitációs házként szerepelünk az interneten, már cseh és lengyel vendégeink is voltak – mondja az akadálymentes apartmanházként való működés kezdeti tapasztalatairól Kék Ignácné intézetvezető. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SM egyesület elnöki tisztét is ellátó ápolási szakember hangsúlyozza: a szállásadás nem csorbítja a nappali ellátásban nyújtott szolgáltatásokat. A centrumban dolgozó gyógytornász, gyógymasszőr, a szociális gondozók továbbra is a saját betegeikre koncentrálnak, emellett látják el a vendégeket, ha valaki nemcsak megszállni szeretne, hanem kipróbálná a gyógyászati eszközöket vagy szolgáltatásokat, például egyéni gyógytornát, gyógymasszázst, mágnesterápiás vagy ultrahangkezelést venne igénybe, esetleg szakorvosi javaslatra komplex rehabilitációs kúrán venne részt. A kezelésekhez az alapítvány támogatást nyújt, így ezek olyan áron vehetők igénybe, mintha a társadalombiztosítás támogatná azokat. Az épületben teakonyha és könyvtárszoba is található, a 2-3 ágyas szobákban minden ágy elektronikusan állítható, a szobákhoz akadálymentes WC és fürdőszoba is tartozik – hiszen azokat eredetileg betegellátásra szánták, hogy a nehezebben mozgó SM-es sorstársakat is kiszolgálják.

KERETBE:
Bővebb információ: (0642) 596-683, (0630) 512-9223

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.